Трябват ни „Мъже в черно”. Да контролират извънземните

Участниците в международния икономически форум, проведен наскоро в Давос, обсъдили колко рискува човешката цивилизация, ако влезе в контакт с пришълци, или изобщо просто ако знае за съществуването на други цивилизации във Вселената, пише megavselena.

Вероятно след десет години ще разберем, че Земята не е единствената планета във Вселената, на която има живот, заявили участниците във форума. И признали, че съществува заплаха от среща с представители на извънземни цивилизации. При това напълно сериозна. Експертите призовали световната общественост да я оцени и да се готви за срещата с пришълците. Освен това прозвучало предложението да се създадат спецслужби – от рода на „Мъже в черно”, които да откриват извънземни и своевременно да реагират на опасността, идваща от Космоса.

Участниците във форума се опасявали не само от непосредствени контакти с чужд разум, но и от хипотетични. Те предрекли: „Дори откриването на възможни зачатъци на живот на други планети ще предизвика разговори за съществуването на живот във Вселената, което на свой ред ще подкопае основите на философиите и религиите.”

Изглежда, изводите, до които са стигнали в Давос, са следствие на усилията, предприети от учените в последно време.

От една страна, потенциално обитаемите светове стават все повече – благодарение на изследванията, които астрономите водят с помощта на орбиталния телескоп „Кеплер”. Специалистите от НАСА например обявиха, че до 2013 г. са успели да открият 2740 екзопланети. Новите данни свидетелстват, че планетите са доста разпространени обекти във Вселената. Има ги около повечето звезди.

„Сега не се съмняваме, че някога ще открием точно копие на Земята – заявил Стивън Хауъл – един от водещите изследователи на телескопа „Кеплер”, въодушевен от последните открития.

Никой не знае какво да правим, ако се намерим едни други

Според данни на сп. Nature биолозите и астрономите и досега не знаят как да постъпят, ако извънземен разум бъде открит. Етичната и нормативната неопределеност по този въпрос не им дават мира. Учените смятат, че е необходим план за действие в случай на контакт с пришълци. А такъв няма. И нито едно правителство не разполага с концепция за реагиране на такива открития.

Съответната инструкция имат само експертите, работещи по програмата SETI, които се опитват да уловят сигнали от наши съседи по Вселена. Те имат за задача внимателно да проверяват получените данни, след това да им дадат международна публичност. И да не бързат с отговора.

„План за действие трябва да се състави на ниво ООН – призовава още преди няколко години Мартин Доминик, астрофизик от британския университет на Сейнт Андрюс. И намеква: има вероятност за агресия от страна на пришълците. Казва, „разумът… и общественият живот в други светове може да бъдат, както и на Земята, свързани с насилие”.

Още в megavselena.com

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини