Аборти по полов признак на Балканите

Женски зародиши нарочно се убиват не само в Индия и Китай, но и в Албания, Косово, Черна гора и Македония, а увеличаващият се брой на мъжете в тези общества може да има драматични последствия.

Това се казва в статия на германския вестник „Зюддойче цайтунг”, цитиран днес от македонският вестник “Вечер”.

В статията на германското издание се посочва, че в Албания на сто новородени момичета има 112 момчета, каквато е ситуацията в Индия, където този проблем с години представлява сериозен социален проблем.

Става дума за прекратяване на бременността под натиск на съпруга или неговото семейство, в случай, когато се потвърди, че става дума за женски зародиш. Има обаче случаи и на убиване на новородени бебета. Ситуацията не е по-добра и в другите балкански държави, пише вестникът.

В Косово на 100 момичета има 110 момчета. В Черна гора - 109, а в Македония - 106. Средното световно съотношение е 100 момичета на 105 момчета, което обаче се компенсира от по-високата смъртност сред момчетата.

Основно абортите по полов признак са характерни за териториите, населени предимно с албанци. "Желанието за мъжки наследници е специфичен албански културен белег. Този стремеж, между другото, не е характерен само за мюсюлманите, но и за католиците и православните", смята Кристоф Гилмото от Университета Париж-V: Рене Декарт.

Според него половото неравенство на Балканите е силно тревожно, защото все по-често се случва мъже в зряла възраст да не могат да си намерят партньорка. Този дефицит на жени обаче не води до по-голяма загриженост от страна на мъжете, а точно обратното - насилието над жени расте.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини