Боянова за дюните: Подписвам, защото ми се носи за подпис

Подписвам, защото ми се носи за подпис, нямам специално отношение, заяви зам.-министърът на земеделието и храните Светлана Боянова по повод казуса със сделката за продажба на дюни край Несебър.

В края на декември Тома Белев от коалицията на природозащитни организации "За да остане природа в България" алармира, че багери заравняват защитени дюни в местността Кокала до Несебър. Теренът е част от защитена зона Ахелой-Равда-Несебър от мрежата Натура 2000.
Държавата е загубила най-малко 3.5 млн. лв. от неизгодна сделка на Министерството на земеделието и храните, съобщи Белев. Става въпрос за продажбата на 29 дка пясъчни дюни край Несебър, включени в държавния горски фонд, които са продадени на цена под данъчна оценка, а след това препродадени на шест пъти по-висока цена.
Именно Боянова е подписала сделката за продажбата.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов ДНСК спря строителството на обекта на плажа - комплекс от двуетажни жилищни сгради. Той нареди и да се създаде комисия, която да провери цялата процедура по продажба.

Комисията, в която участват представители на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и на Министерство на земеделието и храните (МЗХ), утре ще се срещне с екологичните организации, за да обсъди сделката със земи, съобщи днес на пресконференция Светлана Боянова, предадоха БГНЕС и "Фокус".
Няма да коментирам нищо повече от това, което министър Найденов вече е посочил, заяви тя.

Зам.-министърът все пак обясни подписа си под договора с това, че в този момент е замествала министъра на земеделието и е получавала за подпис много комплектована документация с всички приложения към нея.
"При мен идват документите, които са подписани и подготвени от експерти, и аз като министър в този момент подписвам документация за всички ресори, включително и горския. Не познавам лице на име Димитър Петров (който е купил терена от министерството - бел.ред.), не ми е известен и не знам никакви подробности. Нямам специално отношение към тази преписка, тя е част от всички документи, които подписвам като зам.-министър", коментира Боянова.

Тя добави, че се е запознала с документите от медиите.
"Тази преписка не се различава по нищо. Отново повтарям администрацията носи преписката, аз я преглеждам, зад самата подписка има около 15 подписа. Когато аз видя подобна преписка с толкова много подписи, аз като юрист все пак я преглеждам или съответно подписвам или не подписвам", отбеляза Светлана Боянова.

По думите й проверката е насрочена и след като нещата станат ясни ще бъдат оповестени публично.

Писаниците, че всичко е доста под данъчната оценка не отговарят на истината”, коментира на извънредна пресконференция в последния ден на миналата година Мирослав Найденов. Цялата сума по продажбата е 1 141 149 лв., 51 ст., като в нея са включени държавната такса за изключване на територията от горския фонд, компенсаторно залесяване и оценка от независим оценител, уточни той.

Според директора на РИОСВ – Бургас Бойчо Георгиев и главния архитект на Несебър Валентин Димов пък това място близо до Несебър никога не е било категоризирано като пясъчни дюни.

"Тези растителни съобщества, каквито са дюните, са изключително редки и трябва да се опазват. Нашата критика е, че се е допуснало заради слабото прилагане на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие този имот да стане предмет на разпоредителна сделка, да започне да се застроява", коментира междувременно Белев за БГНЕС.

Според него в случая вината е комплексна и свързана с неприлагането на няколко закона - Закона за устройството на Черноморието, Закона за Биологичното разнообразие, Закона за горите. Не е едно лице, което да го покажем, тук има пропуски в редица процедури в държавата, добави той.

Природозащитникът не остана учуден от факта, че министър Найденов и Светла Боянова не бяха запознати със случая до последните часове на миналата година.
До министъра обикновено не достигат тези неща, подробностите, обясни Белев. По думите му няма да се стигне до намеса на европейските институции при решаването на този екологичен проблем.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини