Казусът ОЦК-пример за озъбен конфликт работници-работодатели

Чавдар Христов

  Казусът ОЦК е пример за озъбени,оголени форми на конфронтация между работници и работодатели в страната. Той е пример как липсата на обективна информация предоставена от работодатели, води да тежки икономически последици. Ако няма диалог между работодател и работник, фирмата няма шанс да просперира. Затова КНСБ в сътрудничество с Българската стопанска камара работи по проект за информиране на работниците. Според европейска директива и българското законодателство представители на трудещите се имат право четири пъти годишно да получават обективна информация за състоянието на фирмата, пазарите и финансовото й състояние. Това обяви пред журналисти в Кърджали вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов. Той каза че проектът предвижда срещи в 200 предприятия на страната на общи екипи на КНСБ и БСК. Вече са проведени срещи в 60 фирми. В Кърджали са били в три предприятия:”Кърджали табак”,”Родопчанка” и „Тедимпекс”.

 Констатацията от срещите е, че едва 15 процента от работниците искат информация от работодателите си. Почти толкова е и процентът на собствениците, които комуникират с подчинените си. Трудещите се дори не знаят правата си по кодекса на труда.

Този проект е уникален за Европа. Целта ни е да хармонизираме отношения между труда и капитала, каза Чавдар Христов.

 Той подчерта, че управляващите са длъжници на работниците. Даде за пример ОЦК АД. Не трябва да се изисква депозиране на изпълнителни искове, при положение че работодателят признава неизплатени заплати. Той просто трябва да плати дължимото. При това не само 60 процента,както е по закон, а цялата сума,каза Христов. На практика са отпаднали стари постановки в ГПК, което обслужва интереси на работодателите, но не и на работниците.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини