Да си толкова як може да не е чак толкова яко

Патентната война между Apple и Samsung е почти световна. Дела се водят в десетки страни и нещата вървят общо взето еднообразно – признават някого за виновен, отсъждат парична санкция с много нули, временно забраняват продажбата на дадено устройство.

Обаче не така протече цялата работа на Острова. Върховният съд на Англия и Уелс отсъди в полза на Samsung, за Apple нямаше глоба, но пък ги задължиха да възстановят имиджа на конкурента, решението може да бъде видяно тук.

Битката беше iPad срещу три таблета на Samsung - Galaxy Tab 7.7, 8.9 и 10.1 (цифрите са диагонала на екрана в инчове). Спорният въпрос, по който съдът трябваше да се произнесе - копират или не копират устройствата Galaxy Tab дизайна на iPad.

Обаче в Лондон делото попадна на съдия, който очевидно разбира от дизайн. Според най-кратката дефиниция дизайнът е естетика плюс функционалност. Делото се гледаше през юни. Съдът разгледа картинката, предоставена от Apple  - промишлен образец ЕС № 0000181607-HYPERLINK, заради която таблетите на Samsung трябваше да бъдат забранени. Оставяме на страна, кой се появи първи.

Съдията Колин Бирс се съсредоточи върху нещо по-важно според него – как функционират устройствата в ръцете на потребителите. Накратко, съдията определи iPad като "як", (cool), а за продуктите на Samsung – “необикновените детайли на задния панел дават да се разбере, че са много условно, на практика илюзорно от същата фамилия. Те нямат тази сдържана извънредна простота, която има за образецът на Apple. Не са толкова яки".

Това звучи като реклама на iPad, но, тук идва голямото но, след като не са така зашеметяващи като iPad, таблетите на Samsung не го копират. Значи няма глоба, няма забрана, Galaxy Tab остава на преценката на купувачите. И тук идва най-интересното – съдията решава, че с претенциите си Apple са нанесли щети на имиджа на Samsung, и са длъжни да отстранят щетите. Съдията се произнася и относно начина, по който това да стане – с публикации в британски медии, които Apple да направи и от които общественоста да разбере, че Samsung не са такива, каквито Apple ги изкарват.

Решението на съдията включва и техническите изисквания: шрифт Arial, размер 14 позоваване на решението на съда с линк (дори когато медията е на хартиен носител). В спискът на изданията, където Apple бяха задължени да публикуват обявата са популярните на Острова The Financial Times, The Guardian и The Daily Mail, и две специализирани в мобилни устройства  издания - T3 и Mobile. Когато са на хартия, съдията е посочил и разположението на обявата – не по-назад от шеста страница.

За рекламата и ПР-а на Apple, които са на необозримо високо ниво, решението на съдията най-вероятно е ужасяващо, категорично неприемливо и веднага оспорено в Апелационния съд. "Нито една компания няма да иска да пише за конкурента на своя сайт", заявява в интервю за Bloomberg юристът на Apple Ричард Хейкън (Richard Hacon). Той смята обявата за реклама на Samsung.

Обаче Апелационния съд потвърди решението на Върховния съд и така на 26 октомври то влезе в сила. Обявата се появи на британския сайт на компанията на отделна страница, с хиперлинк от началната, на 2 ноември го публикуваха и вестниците. Обаче с това историята не свърши. Отново се намеси съдът, който като прочете обявата, реши че тя не е изпълнила предписанието Apple да "оправи впечатлението за Samsung", което имат британците. От Apple допуснали грешката да цитират Бирс в частта за iPad – колко е як и извънредно прост, както и споменаването на другите съдебни дела със Samsung. Например, че в Германия корейците били обвинени в нелоялна конкуренция, а „най-справедливият съд в света“ - американският ги е глобил милиард, И, че "съдът в UK не призна Samsung за виновни, докато други съдилища отсъдиха, че при създаването на Galaxy Samsung умишлено е копиран много по-известния iPad на Apple". На британския съд това не му заприличало на извинение. Напротив даже.

На 1 ноември съдът решава, че за денонощие Apple трябва да махне обявата в този и вид и след още 24 часа да публикува нов текст. Този път юристите на Apple се пробвали само да удължат срока, но не станало. „Само чакам Тим Кук да ми обясни с официално писмо, защо подмяната на обявата е свързана с технически трудности“, казва съдия Робин Джейкъб (Robin Jacob).

Южнокорейският вестник The Korea Times, естествено съчувставащ на Samsung, любезно напомня, че в случай на неизпълнение на съдебното решение, ръководството на Apple, включително Тим Кук, е редно да отиде зад решетките.

Новата обява се появи и продължи да е на вниманието на медиите и маса потребители в интернет.

Ехото на битката се носи из интернет. Последния доклад за драматичен обрат в патентната война на Острова е от петък – The Telegraph пише, че съобщението на британския сайт на Apple е трудно видимо за посетителите. Публикацията цитира пък потребители на reddit - сайт, базиран в Сан Франциско, САЩ, който обвинява Apple в технически трик. Потребител Poodlemastah публикува част от кода на британския сайт на Apple, на java script, който оставя разпореденото от съда съобщение 310 точки под видимото на монитора поле, независимо от размера и резолюцията на екрана. Забавно. Във всеки случай, проблемът вече е отстранен, обявата наистина е на дъното на сайта, но се вижда. (скрийшот по-горе).

Междувременно, ако сте затруднени в избора на таблет, разгледайте решението на сър Робин Джейкъб. В написаното и в снимковия материал ще откриете и разум, и истина, включително и един модел LG.

Ако сте затруднени какво да мислите за цялата тази изстория, ето още един цитат от якия съдия Робин Бирс:  "Относно дизайна на корпуса като цяло, г-н Шърман за Samsung обясни, че идеята за таблетни компютри съществува от дълго време, и посочи, че те са били представяни в научната фантастика, като се позовава на Стар Трек (от 1966 г.) и "2001 г.: Одисея в космоса" (Стенли Кубрик, 1968)...". Това казва той, приемайки като доказателства кадри с компютри от въпросните филми.


Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини