Саздадоха яйцеклетки от стволови клетки

Японски изследователи за пръв път в историята успяха да създадат яйцеклетки от стволови клетки, да ги оплодят и да получат здраво потомство при лабораторни мишки. Резултатите от своето сензационно откритие те подробно описват в списание "Сайънс", предаде БГНЕС.

Уникалният експеримент е осъществен от група учени начело с професор Митинори Сайто от Университета Киото. Те смятат, че откритието им ще помогне за преодоляване на проблема с безплодието.

Едновременно с това изследването на японските учени поставя и сериозни етични проблеми, защото то дава възможност да се създаде живот без участието на биологични родители.

Все пак процентът на успешно оплодени яйцеклетки, получени от стволови клетки, за момента не е чак толкова висок. В този процес често се появяват и различни аномалии, причините за които японските учени не могат да открият.

Разработената методика за отглеждане на яйцеклетки, яйчници и сперма от стволови клетки за момента работи само при лабораторните мишки. Тя е неприложима към механизмите, действащи в човешкия организъм. Професор Сайто и неговите колеги смятат в бъдеще да провеждат експерименти със столови клетки на маймуни и хора, по-конкретно, да се опитат да получат от тях сперма и яйцеклетки.

Източник: actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини