18-годишно дело е прекратено

Йоанна Запрянова

Прекратено е дело, образувано срещу петима мъже за кражба на пари и предмети. Преди 18 години от над 10 къщи в Първомай са откраднати множество ценни предмети и пари. В един от домовете са откраднати цели две пенсии, на обща стойност почти 81000 неденоминирани лева, които към днешна дата се считат за незначителна сума, но през 1994-та са били издръжката на семейството. След няколко дни един от заподозрените дори е доведен в домовете на част от потърпевшите. Тогава той е признал откъде е влязъл, показал е откъде е минал и какво е взел. Голяма част от откраднатите предмети са върнати, но парите – не. Един от пострадалите се жалва, че всички врати в къщата му са били разбити, а една свиня-майка - отровена. Тези щети не са били възстановени. Образувано е следствено дело, но до 2006 година по него няма извършено нито едно действие и не е открито нищо, което да докаже вината на заподозрените. Както пише районния прокурор Йоанна Запрянова в постановлението за прекратяване на делото: „Въпреки че са били събрани всички възможни доказателства, липсват такива, от които да се направи обоснован и категоричен извод, че всеки един от посочените по-горе лица е извършил кражбата, предмет на разследването.“. 
По делото е имало обединени над 10 полицейски преписки, а впоследствие към него е обединено още едно досъдебно производство – дознание на РУП Асеновград. По преписките са приложени множество протоколи за огледи на местопроизшествие, доброволно предаване, претърсване и др., но всичко това е било направено преди надлежното образуване на делото и поради това те нямат процесуална стойност. 
Направените по преписките „самопризнания“ и разписките за върнатите предмети също нямат доказателствена стойност. След образуване на делото и обединяването му с асеновградското , не са извършвани никакви надлежни действия по разследването и така до 2006 година, когато делото е изпратено в РП Първомай, с предложение от водещия разследването да бъде прекратено поради изтекла давност. Основания за това действително са били налице към 2006 година, но само по отношение на едно от лицата, който към момента на кражбите е бил непълнолетен. Делото е било прекратено срещу него и върнато на следствието за продължаване на разследването срещу останалите четирима. След това делото е било спирано и възобновявано няколко пъти, тъй като заподозрените са били издирвани. Междувременно са били разпитани четирима от заподозрените (включително този, срещу когото делото е било прекратено, поради изтекла давност), които обаче вече напълно са отрекли вината си, а единият от петимата изобщо не е бил открит. 
В постановлението си прокурор Запрянова уточнява, че дори пълни самопризнания от неоткрития мъж, не биха били достатъчно доказателство според НПК, при липса на други доказателства, събрани по надлежния ред, които да ги подкрепят. Друг проблем е, че някои от пострадалите вече не са между живите, а издирването на наследниците им е трудно, въпреки че е сторено по делото. 
Въпреки че засегнатите имат право да обжалват, те нaй-вероятно ще се откажат от тази си възможност, огорчени, че нападателите им няма да получат справедливо възмездие. Или както предупреждава един известен афористик- Стансислав Йежи Лец: "Хората бъркат законите с правата".
Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини