Разгадаха мистерията с края на света

Ето няколко твърдения и факти по отношение на датата, предизвикала какви ли не апокалиптични прогнози за края на света. Може ли някой да твърди със сигурност, че календарът на маите е правилно преизчислен?

Твърдение: за пръв път от 26 000 години на 21 декември 2012 г. Слънцето и Земята ще бъдат на една линия с центъра на галактиката.
Факт: Земята обикаля около Слънцето и два пъти годишно е на една линия с центъра на галактиката. Първият път е на 21 юни, когато става подравняване Галактика-Земя-Слънце, а вторият – на 21 декември, когато се извършва подравняване Галактика-Слънце-Земя.

Твърдение: 21 декември е много важен ден за цялото човечество и планетата ни.
Факт: денят наистина е важен, но само за Северното полукълбо и най-вече за Мексико. 21 декември е най-краткият ден в Северното полукълбо и най-дългият в Южното. Новата година за маите започва с раждането на Слънцето – нарастването на деня след най-краткия ден – 21 декември. Този ден в Южното полукълбо е 21 юни и ако най-краткият ден означава нова ера, то там тя е започнала преди 3 месеца.

Твърдение: на 21 декември ще се промени полярността на магнитното поле на Земята, предизвикано от мощен енергиен импулс от центъра на галактиката.
Факт: ако това беше вярно, ударът щеше да бъде усетен още на 21 юни, когато планетата ни е открита за различни влияния от центъра на галактиката.

Заключение: дали новата ера на маите ще настъпи на 21 декември, или вече е дошла на 21 юни, няма никакво значение. Липсват доказателства за това, че нещо ще стане на 21 декември. Освен това дали е правилно преизчислено летоброенето на маите с грегорианския календар в рамките на 5125-годишния цикъл?

В крайна сметка, не остана много време до съдбовната дата – скоро ще разберем какво точно ще стане тогава.

Източник: http://snews.bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини