Radio and Juliet - Ромео и Жулиета на музика на Radiohead

Вечната шекспирова история за любов на живот и смърт в нов прочит - на музика на британската рок група Radiohead и като балет.

Автор е хореографът Едвард Клюг, художествен ръководител на Националния театър на Словения. Освен модерните изразни средства и пренасянето на действието в наши дни, той добавя и собствен финал на класическата история. Неговата Жулиета не се самоубива, след като се събужда до мъртвия Ромео. Тя така или иначе е мъртва без любовта си. И ето я съвременната Жулиета - самотна жена, мъртва отвътре, която се завръща към началото на любовта си. 

От световната си премиера преди 4 години балетът "Radio and Juliet" обикаля световните сцени и е едно абсолютно съвременно културно събитие. Тези дни ще го играят в Кремълския дворец.

В постановката звучат 11 песни на Radiohead от албумите "The Bends", "OK Computer" и "Kid A". Песни на Radiohead са използвани, както се оказва, и в други съвременни трактовки на шекспирови пиеси. Например "Talk Show Host" - в саундтрака на филма "Ромео + Жулиета".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини