Интервю с български вампир по National Geographic Channel

National Geographic Channel представя две български теми тази есен.

През септември у нас ще бъде показан ексклузивно документален разказ за разкопките в Созопол, където в средновековно поселище бяха намерени два скелета, на мъж и жена, приковани с метален кол към земята. Зрителите ще могат да видят откритието и да научат версиите на НИМ, историци и антрополози за тази практика по нашите земи, връзката й с вампирите и граф Дракула.

Ако неспокойна душа бъде върната на земята след смъртта на физическото тяло, това е наказание, както за самата душа, така и за живите. Според народните поверия в България, такава душа може да се появи във вид на кълбо или мях, пълен с кръв. Може обаче, да придобие и тяло – на котка, куче или чакал. А в определени случаи - вид на човек, най-нисшата форма в демонологията.

Древните българи са прилагали ритуал против вампирясване - забивали метален кол в сърцето на покойника, за да са сигурни, че няма да ги притеснява в бъдеще, свидетелстват историческите извори. Зад църквата в Созопол са открити два скелета – на мъж и на жена. След повече от 700 години, тази демонична двойка се завръща.

Кой и защо става вампир? Как са се предпазвали древните българи? Дали намерените скелети имат връзка с граф Дракула?  В кратък документален разказ National Geographic Channel България търси отговорите - на разкопките в Созопол и в теориите на българските историци и антрополози. 

NATIONAL GEOGRAPHIC CHANNEL
Интервю с вампир - премиера на 16.09.2012, от 21:00

През октомври документалната поредица „Тайните на Вселената“ ще разкрие световните постижения в изследването на космическите загадки заедно с основателя на най-голямата образователна програма в областта на космическите науки и високите технологии в България - Райчо Райчев и със съдействието на Националната астрономическа обсерватория – Рожен.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини