Още около 30 хиляди лв трябва да се отпуснат за учебната година

15 000 лв за нова целодневна група в Караджаловската забавачка и още толкова за дофинансиране на образованието ще са нужни за учебната 2012/13 година

13 училища и 7 детски градини в община Първомай са готови за новата учебна година -  ще рапортува пред ОбС ресорният зам.кмет Юлиян Димитров на предстоящата редовна сесия. Според подписаната от него докладна записка са „създадени условия за провеждане на съвременен, качествен и отговарящ на здравно-хигиенните норми труд  на децата и учителите в учебните звена“. Това включва поддържане и обновяване на материално-техническата база и сградите в рамките на гласувания бюджет. В същото време става ясно, че санитарните възли на някои училища се намират извън сградите, а в други са в отчайващо състояние, но пари за ремонти – няма. Освен това, все още има 11 училища и детски заведения, които са на твърдо гориво .

Най-после предстои да бъде открита целодневна детска градина в село Караджалово. Не са ясни причините защо до сега се отлагаше това решение, но още преди 2 години имаше над 40 молби за целодневно обучение там. Оборудването, закупуването на инвентар и обезпечаването на заплатите на работещите на новоразкритите работни места ще струват на общинския бюджет 15000лв.

Един от големите въпроси, по които ще трябва да се вземе решение е храненето  в детските заведения. Новите норми и предписанията на контролните органи, посетили забавачките предполагат двойно увеличение на оклада от 1.50 на 3 лв на ден. Този разход е за сметка на общината и родителите. Държавата  изисква рационално хранене, но не поема финансирането му. Предстои да се вземе решение, което ще ощети и без това икономически затруднените родители и изпразнената общинска хазна. Очевидно таксите, оклада и каква част ще заплаща общината, ще се дебатира, защото няма предложено решение на проблема. Добре би било да се проведе и обществено обсъждане.

Най- сериозният проблем за общината е неоптимизираната училищна мрежа. Началникът на образователния инспекторат в Пловдив е дал разрешение да съществуват  маломерни и  слети паралелки в  9 от 13-те училища. Две от тях – в селата Буково и Искра са защитени училища и са целево дофинансирани от Министерство на финансите. За останалите това  е решение на ОбС и е с пари от бюджета на общината. За следващата учебна година са необходими 52 303 лв, от които до края на календарната 2012-та – 15 255 лв.

От приложените към докладната записка таблици, е видно че 9-те проблемни  училища имат или маломерни паралелки в  8 клас, или слети с по- малки ученици.  След последните промени в образователния закон, гимназиалният етап започва след  7 клас,  т.е. всички осмокласници  би следвало да учат в гимназии. Това е и реалност в големите градове. Вярно е, че отпадането на няколко ученика от и без това малките училища, би създало проблем на директори и учители със запълване на нормативите, но би било и една стъпка в оптимизирането на училищната мрежа. 

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини