Botanicus Interacticus: Виж как орхидеята усеща погалване (видео)

Малката Ида целувала цветята и им говорела. Но тя никога не разбрала дали цветята отговарят на целувките и думите й. Нещата между нас и растенията досега оставаха недоизказани.

Botanicus Interacticus е технология, която показва по впечатляващ начин "отговора" на  растенията при допир и други действия . Технологията става възможна с бурното развитие и бързото  навлизане на компютрите в бита.

Проектът на Disney е уникален и доста напомня "Аватар", смята се, че това е първа стъпка към създаването на растения като в 3D фентъзито. Botanicus Interacticus чрез прост инструментариум "превежда" реакциите на растенията при докосване. Това не им вреди по никакъв начин, тъй като "комуникацията" изисква само един метален електрод да се постави в почвата. Всъщност възможностите на Botanicus Interacticus надхвърлят простото докосване, технологията долавя как растението "усеща" например плъзгащи се пръсти по стъблото на орхидея, открива допир и мястото на докосване, проследява близост и дава оценка на сензорния контакт между човека и растението.

Botanicus Interacticus следи електрическите свойства на растенията. Технологията позволява и проектирането на различни изкуствени растения, които се държат почти като биологичните. Същата технология се използва и за наблюдение на живи растения.

За повече информация относно проекта Interacticus Botanicus, виж: http://botanicus-interactic.us

Мира Захариева

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини