Първомай посрещна Пловдивския митрополит и чудотворна икона

Първомай посрещна Негово Високопреосвещенство пловдивския митрополит Николай. Той донесе чудотворната икона на Света Богородица от църквата в Горно Воден, известна като „Златна ябълка“. Това знаменателно събитие събра невиждано до сега множество миряни както на площада, така и в църковния двор. Пловдивският митрополит пристигна с иконата  около 18.30часа и бе официално посрещнат на площада от Кмета на общината Ангел Папазов,  свещеници от храмовете от Първомай и цялата Асеновградска духовна околия,както и от стотици първомайци. 

От трибуната Негово Високопреосвещенсто приветства събралото се множество и отново осъди безбрачното съжителство и някои от предвидените в новия закон за семейството клаузи. „Децата пропадат в бездната на безнравственост. Интернет пространството е медия на безотговорността, а ние лишаваме децата в българското училище от божието слово, което е хляба на живота“ – каза митрополит Николай. Той благодари на кмета за топлото посрещане и за високото църковно, православно и родолюбиво отношение към Българската църква. Веднага след това от площада тръгна празничното литийно шествие на иконата до църквата "Св.Георги", където Митрополит Николай отслужи Молебен канон. За повдигане на духа и тържественото настроение помогна и духов оркестър на ВВС  с диригент лейтенант Михаил Младенов, предвождаш шествието.

В църковния двор стотици миряни  посрещнаха светите отци и пренасяната от тях икона. Горещото време и прекалено огромния интерес на християните, принудиха Митрополит Николай да отслужи Молебена пред вратите на църквата. Отличната организация и озвучаване дадоха възможност на всички присъстващи да станат свидетели и да чуят впечатляващото богослужение.Почти двата часа непрекъснат тържествен звън предизвикаха тревога у някои граждани, но напомниха и на много други за църковното събитие. 

Теди Кирякова

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини