Скритата заплаха на дебелия корем

Липосукцията не намалява опасността!.

Според статистиката все повече хора страдат от наднормено тегло или затлъстяване, въпреки че мнозина са наясно в каква степен излишните килограми повишават риска от редица заболявания.

Учени от Медицинския колеж към Университета Дюк са установили, че мазнините в областта на корема са по-опасни за здравето, отколкото наслагванията в другите части на тялото.

Преди да достигнат до този извод, те са определили различните видове мазнини, които се отлагат в организма.

По-голямата част от мастните клетки са разположени под кожата на бедрата и ръцете. Това са т.н. подкожни мазнини (те се напипват с ръце), каквито има и по корема.

Учените обаче са разтревожени повече от другите мазнини - висцералните. Те обхващат органите в кухината на корема и са част от оментума (булото) на червата. Те не могат да се напипат или почувстват.

Американските специалисти са установили, че съществува корелация между нивото на висцералните мазнини и редица болести, например диабета, които създават заплаха за развитието на сърдечно-съдови заболявания.

Те смятат, че рискът от развитие на тези заболявания е свързан с обиколката на талията, а не с индекса на телесната маса - съотношението на теглото към ръста). Повод за безпокойство при жените е обиколка на талията над 89 см, а при мъжете - над 102 см.

Американските специалисти са изследвали страдащи от затлъстяване жени, на които е направена липосукция. Резултатите от тяхното наблюдение, публикувани в New England Journal of Medicine, показват, че въпреки голямото количество отстранени мазнини (около 20% от общата маса на тялото), не се наблюдава никакво подобрение на здравето на пациетките - нивото на холестерола, кръвното налягане и другите фактори остават непроменени.

“Не е достатъчно само да се освободим от мазнините, а е важно как го правим”, подчертават специалистите. “С други думи трябва по-малко да се яде и да се отделя повече време за физическа активност”.

Разпределението на подкожните мазнини се определя от гените, но изследванията показват, че количеството на висцералните мазнини зависи от нивото на физическа активност и консумираната храна. Тези, които употребяват ненаситени мазнини, обикновено натрупват по-малко висцерални.

Когато човек отслабва, той се освобождава в значителна степен и от висцералните мазнини. Данните показват, че с намаляването на общата маса на тялото с 10-15% с помощта на диети и упражнения, хората се избавят от около 30% от своите висцерални мазнини и значително подобряват показателите си по определени фактори на риска от сърдечно-съдови заболявания като ниво на холестерола и кръвно налягане, което не се забелязва при направена липосукция.

С възрастта се повишава риска от сърдечни заболявания и опасностите, създавани от тегло над нормата нарастват. Затова специалистите съветват да се започне отслабване с помощта на здравословно хранене, намаляване на количеството потребявана храна и поне по половин час дневно да се спортува.

В организма на човека има средно 10% висцерални и 90% подкожни мазнини.

 
Източник: zdrave.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини