Фолксваген завърши придобиването на Порше

Най-голямата автомобилна компания в Европа Фолксваген завърши придобиването на германската марка за луксозни коли Порше две години по-рано от планираното и заяви, че сделката ще засили позициите и на двете компании.

Фолксваген и Порше, които се стремят да се слеят още от 2009 г., се споразумяха да засилят интегрирането на бизнеса си, за да създадат мащабна компания във все по-трудния глобален пазар, предаде БГНЕС.

"Сега най-сетне пътят към светло бъдеще заедно е чист", заяви генералният директор на Фолксваген Мартин Винтеркорн в комюнике.

"Още по-тясното сътрудничество ще ни позволи значително да засилим Фолксваген и Порше и да разширим още повече производственото портфолио на компанията с прекрасни нови коли", допълни той.

Въз основа на споразумението Фолксваген плати на настоящата компания собственик на Порше, Porsche SE, 4,5 милиарда евро плюс една акция на Фолксваген за дела от 50,1%, който все още не притежаваше от концерна за спортни автомобили.

Фолксваген придоби 49,9% от Порше през 2009 г. в първия етап от сложното споразумение за придобиване, чието завършване премина през редица правни и данъчни препятствия. Марката Фолксваген в момента включва Фолксваген, Ауди, Шкода, Сеат, Бентли, Бугати и Скания, както и камионите МАН.

Източник: actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини