Хранителни добавки съдържали неразрешен дезинфектант

Официалните проби, взети от Българска агенция по безопасност на храните и изследвани в акредитирана лаборатория в Хамбург – Германия, потвърдиха наличие на неразрешен за влагане в храни дезинфектант в хранителните добавки Цитрогард и Цитросепт джуниър плюс – произведени от Цитросепт ЕООД и Цитрогард ЕООД. 

След получен сигнал по-рано този месец, за наличие на дезинфектант в хранителните добавки Цитрогард и Цитросепт джуниър плюс, Българска агенция по безопасност на храните възбрани цялото налично количество от добавката в страната. Бяха взети официални проби от инспектори на БАБХ и изпратени за лабораторно изследване в акредитирана лаборатория в Хамбург. Резултатите потвърдиха наличие на Бензетониум хлорид, неразрешен за влагане в храни дезинфектант. „Ще информираме прокуратурата, тъй като за мен това е криминално деяние" допълни д-р Йордан Войнов – изпълнителен директор на БАБХ.

Преди три седмици Българска агенция по безопасност на храните предприе действия по изтеглянето на всички налични количества от хранителните добавки Цитрогард и Цитросепт джуниър плюс от търговската мрежа, към момента са изтеглени близо 5000 опаковки, които ще бъдат унищожени. По случая се води разследване и от Икономическа полиция и Прокуратура.

Уведомяваме всички потребители, които са закупили от хранителните добавки Цитросепт джуниър плюс и Цитогард, произведени от фирмите Цитросепт ЕООД или Цитрогард ЕООД, да се въздържат от консумация.

Източник: bolenzdrav.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини