Готвят ни работа до гроб

Повечето граждани на ЕС ще трябва най-вероятно да работят до гроб. Според план на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, за да се преодолее демографската криза възрастта за пенсиониране ще се вдига на всеки 7 г. в богатите индустриални страни, съобщи сп. "Шпигел".

В момента в голяма част от страните в ЕС е приета реформа, според която в бъдеще пенсионирането ще става на 67 г. Изключение правят държави като Франция, където новият президент Франсоа Оланд отмени частично вдигането на пенсионната вързаст от 60 на 62 г.

Според ОИСР най-разумно би било, ако всяка страна обвърже пенсионирането с очакваната продължителност на живота на населението си. Тъй като хората живеят все по-дълго, според експерти в организацията нищо не пречи те да работят, ако могат, и след достигането на пределната по закон възраст. В противен случай дори и в икономически стабилни държави като Германия възрастните са заплашени от бедност.

Единственият начин след пенсиониране да получават до 60% от дохода, който са имали като работещи, е да се работи още по-дълго. Така ще може да се осигури и нормална пенсия за бъдещите поколения, смята ОИСР.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини