Return стана късметлийската дума на Йордан Кумчев

Йордан Кумчев

Йордан Атанасов Кумчев се класира на първо място в училищното Spelling Bee състезание на СОУ“Проф.д-р Асен Златаров“, гр. Първомай, област Пловдив, което се проведе на 29.03.2012г. В надпреварата участваха 18 деца, които се състезаваха в 19 кръга. Думата return  (връщане) донесе победата на Йордан Кумчев, напук на мнението, че връщането е лоша поличба. Златаровци  участваха във  второто национално състезание по правопис на английски език  - Bulgarian National English Spelling Bee. Целта на състезанието е да  запали любовта на учениците към английския език и да задълбочи  знанията им, като се учи по забавен и нетрадиционен начин. Това състезание е сравнително ново за образователната ни система. 

 За титлата Spelling Bee шампион на България за 2012 година в трите етапа на състезанието ще се състезават над 4500 ученика на възраст между 9-14 години от 200 училища от цялата страна. Първият – училищен етап - започна на 23 март. За него участниците учат правописа на над 400 думи на английски език. Само един победител от училище ще продължи в надпреварата във втория етап, който ще се състои на 28 април и включва регионални квалификации в 10 големи града. Участниците в регионалните състезания ще се готвят по нов, увеличен и усложнен списък, като само двама от всеки регион ще се класират за финала на състезанието. Двадесетте финалиста ще премерят сили на 12 май в гр. София. Победител ще стане само един.

 Състезанието се организира от Център за приобщаващо образование и Корпус на мира в България с подкрепата на Фондация „Америка за България” и под патронажа на Министерство на образованието, младежта и науката и Американското посолство.  

 Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling)- произнасят буква по буква различни думи на английски език. Състезанието се провежда за първи път в САЩ през 1925 г. Интересът към него нараства с всяка изминала година. През 2011 г. над 11 милиона американски ученици са взели участие. Освен в САЩ състезания по правопис се провеждат и в много други страни по света.  

Спелуване може да се преведе като буквуване, но това не е съвсем точно. В английския вариант се иска състезателят да нарече всяка буква от една дума с името й от азбуката. При буквуването звуците се представят с дума, започваща със същия звук.

В България състезането се проведе за първи път през 2011 г. по идея на доброволци от Корпус на мира. В първото национално състезание Spelling Bee взеха участие над 1000 ученика от 60 училища в 50 населени места в страната. Победител и първи Spelling Bee шампион стана тринадесетгодишният Александър  Александров от СОУ „Д-р Петър Берон”, гр. Костинброд. Голямата награда му беше връчена от американския посланик Н.П. Джеймс Уорлик.

СОУ“Проф. д-р Асен Златаров“ участва в надпреварата за първа година.

По информация на Ани Лозева - преподавател по английски език

Участниците с организаторите - Джейкъб Баркмайер и Ани Лозева
Източник: Parvomai.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини