Вътрешният министър на Сърбия: Затапихме границата с България

Сърбия няма да се превръща в приемен център за мигранти, които нито една европейска държава не иска да приеме. Това заяви сръбският министър на вътрешните работи Небойша Стефанович и призова за общо решение на мигрантската криза, съобщава БГНЕС.

Министърът съобщи, че само през последните няколко дни около 700 души са се опитали да преминат нелегално държавната граница, но са били върнати обратно. Те са били посрещнати от смесените военнополицейски екипи.

„В момента мигрантите осъзнават, че не могат от България да влизат в Сърбия. Така се стига до новия феномен, те да се опитват да направят това нещо от Македония. Поради тази причина посетих границата с Република Македония“, каза Стефанович.

„Ангажирахме достатъчно сили и по тази граница и по всички евентуални маршрути. Всичко това правим с цел мигрантите да разберат, че няма как и е невъзможно да нарушават закона и да влизат нелегално в страната. Днес все по-малко хора се опитват нелегално да влязат от България в Сърбия. Това става благодарение на съвместните военни и полицейски патрули“, заяви той по телевизия „Пинк“.

Стефанович призова мигрантите да се отправят към официалните гранични пунктове и да зачитат законите. Сръбският вътрешен министър информира, че превантивно са увеличени патрулите по границата с Косово и Черна гора.

Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер предупреди вчера, че се очаква нова бежанска вълна от Турция. Причината е минималните шансове за успех на споразумението с Ердоган, който на няколко пъти е дал да се разбере, че би искал да го постави под въпрос. 

В същото време статистиката на МВР показва, че натискът на южната ни граница през последните седмици на юли е нараснал. През периода 14-21 юли на вход, на изход на държавната граница без регистрация от органите на МВР и във вътрешността на страната са задържани общо 513 чужденци. В сравнение с предишната седмица, когато са задържани 311 чужденци, се регистрира увеличение с 65%.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини